Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Archief: Natuur, tuinen en landschap
02-12-2011 De abdijschool helpt bij het heraanplanten van de boomgaard

Nieuwe hoogstamboomgaard

Leuven zet meer en meer in op haar abdijen. De Parkabdij loopt al enkele jaren prominent in de kijker, maar ook de Abdij van Vlierbeek wordt beetje bij beetje gerestaureerd en herkrijgt langzamerhand haar oorspronkelijke luister. Zoals bij elke abdij, is ook bij de abdij van Vlierbeek het groengebied een belangrijk element. In heel haar geschiedenis was deze abdij nauw betrokken op het agrarische. Ook nu nog valt het landelijk aspect op. De boomgaard was hierbij een belangrijk element: niet enkel door de talrijke fruitsoorten, maar ook als hooiweide, en… als begraafplaats voor de monniken. Rusten in een boomgaard, als een voorafspiegeling van het Aards Paradijs!

 

Ondanks een heraanplant een tiental jaar geleden, lag deze historische boomgaard er verwaarloosd bij. Sinds 2009 heeft de Stad Leuven het groengebied van de abdij in erfpacht. En zo sloegen de Heemkundige Kring Vlierbeek, de Stad Leuven en haar dienst Groenbeheer en de Vlierbeekse Kerkfabriek de handen in elkaar om een historisch verantwoorde heraanplant te realiseren. Niet minder dan 33 hoogstamfruitbomen werden geplant : Keuleman, Reinette, Schone van Boskoop, Transparante Blanche, Bellefleur, Jefkespeer, Bruine Kriekpeer, Dubbele Flip, Belle de Louvain, Zwarte Krakers, … kortom allemaal historische variëteiten appels, peren, kersen, pruimen en noten uit onze streek.

 

Dankzij het engagement van de werkgroep Milieuzorg Op School (MOS) kregen de kinderen van de Vrije Basisschool Vlierbeek een essentiële rol toegewezen in de heraanplant. Op vrijdag 2 december 2011 hielpen alle leerlingen mee bij het planten van de bomen. Aansluitend werd op zondag 4 december de nieuwe boomgaard feestelijk voorgesteld tijdens de Open Abdijdag. In een welkomstwoord gaf de voorzitter van de Kerkraad een overzicht van de restauratieplannen, de schepen van Monumentenzorg gaf uitleg bij de infopanelen over de aangeplante historische fruitvariëteiten. Een fotoreportage over het planten van de bomen door de 600 leerlingen van de abdijschool werd er vertoond.In de namiddag kon men met een gids de boomgaard verkennen en een flinke wandeling maken langs de grenzen van het vroegere abdijdomein en merkwaardige holle wegen.

 

© Heemkundige kring Vlierbeek

 

Hoogstamboomgaard abdij van Vlierbeek

Deel deze pagina