Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  


17 mei 1940

 

Vrijdag 17 mei 1940. De voorbije dagen had de Abdij van Vlierbeek de oorlogswaanzin van op de eerste rij beleefd. De abdijbewoners en de vele vluchtelingen die er zich schuilhielden, hadden heel wat bange uren doorstaan. Gelukkig was de abdij van alle materiële schade gespaard gebleven. Om de gelovigen - die zich in de kelder onder het Nieuw Abtskwartier schuilhielden - bij te staan in deze uren van angst en vertwijfeling, gingen pastoor Eeckelaers en onderpastoor Victor De Vadder, hen op 17 mei voor in twee Heilige Missen.1

 

De afgelopen dagen en uren waren de angstaanjagende geluiden van geweerschoten, legervoertuigen, fluitende obussen en machinegeweervuur doorgedrongen tot in de kelders van de abdij. Op 17 mei viel er dan een stilte. Ook die plotse stilte voelde aan als zeer angstaanjagend, getuigde Paul Cockx.2

 

Brand in de universiteitsbibliotheek

In de vroege morgen van 17 mei 1940 ging de Leuvense universiteitsbibliotheek met maar liefst 900.000 boeken, waaronder ook vele kostbare werken, in vlammen op.3 De rookwolken waren ongetwijfeld tot aan de Abdij van Vlierbeek te zien.

 

 

 

 

 

 

Hoe deze brand is kunnen ontstaan zal nooit helemaal duidelijk worden. De stad was op dat moment immers verlaten en er waren geen getuigen. De Duitse propaganda onder leiding van Goebbels, die in juni 1940 trouwens zelf naar Leuven kwam om de schade op te meten, zag in de brand een Engelse oorlogsmisdaad.

 

Volgens de Engelsen werd de bibliotheek echter het slachtoffer van Duits geschut, temeer daar het volgens hen de Duitsers niet ontgaan was dat de toren van de bibliotheek uitstekende observatie-mogelijkheden bood aan de Britse waarnemers. De verwoesting van de Leuvense universiteitsbibliotheek zou later door de Belgische regering als oorlogsmisdaad voorgelegd worden op het proces van Neurenberg.4

 

 

Foto 1 - 3: De uitgebrande universiteitsbibliotheek van Leuven. Maar liefst 900.000 boeken gingen de nacht van 16 op 17 mei 1940 in vlammen op. © Privécollectie.

 

De val van Leuven

Diezelfde dag ook rukten de Duitsers op naar het stadscentrum van Leuven. Hier en daar waren er nog kleine groepjes die weerstand boden en wat wegversperringen opstelden, maar de echte strijd was gestreden.

 

De weg lag open… Ze marcheerden via de Diestsesteenweg en over de treinsporen de stad binnen.

 

 

 

Via het Martelarenplein en de Bondgenoten-laan zetten ze hun opmars verder. In het centrum was nauwelijks nog een levende ziel te bespeuren…6

 

Op die 17de mei 1940 begon voor Leuven en ook voor de bewoners van de Abdij van Vlierbeek en alle Vlierbekenaren met hen een bezettingsperiode van meer dan vier jaar.

 

 

 

 

 

Foto 1: Duitse soldaten op het Martelarenplein.  De Duitse troepen trokken op 17 mei 1940 onze stad Leuven binnen. Ze marcheerden via de Diestsesteenweg en over de treinsporen naar het centrum van de stad. © Leuven Weleer.

 

Foto 2: Duitse troepen bezetten op 17 mei 1940 onze stad Leuven. Via het Martelarenplein en de Bondgenotenlaan zetten ze hun opmars verder naar het centrum van Leuven. © Walter Van Opstal.

 

 

Wil je graag onze bronnen bij deze websitepagina raadplegen, klik dan hier.

 

 

© Heemkundige Kring Vlierbeek vzw.

 

Deel deze pagina