Menu  |  Nieuws  |  Ligging  |  Over deze site  |  Contact  |  Logo  

Nieuws
Vlierbeek abdijbrood en abdijkaas … lekker!

Zaterdagochtend 14 september, het eerste ontbijt met het echte Vlierbeek abdijbrood en de echte Vlierbeek abdijkaas, zalig, heerlijk, lekker, puur genieten …

 

Daags voordien werd onder massale belangstelling het Vlierbeek abdijbrood en de Vlierbeek abdijkaas gelanceerd tijdens de Zomerbar op de Vlierbeekse Feesten, met dank aan Chiro Vlierbeek voor de gastvrijheid en de vele helpende handen bij de voorbereiding en ondersteuning van de proeverij. 

 

Volgend jaar bestaat de abdij 900 jaar en je zal het geweten hebben. Het wordt een feestjaar om nooit te vergeten met expo’s, concerten, feesten, vertelavonden, boeken, noem het op en je vindt het in onze kalender van Vlierbeek 900 op de intussen gekende website www.vlierbeek900.be

 

In aanloop naar dat feestjaar wilden we een leemte opvullen in ons assortiment aan abdijproducten. 

 

Zes jaar geleden in 2018 lanceerden we, toen op de Abdijfeesten, ons abdijbier, de Vlierbeek Grand Cru. Die werd een gigantisch succes in Vlaanderen en Nederland. Intussen ontving de abdij aan royalties al een bedrag van bijna 22.000 euro.

 

Meer en meer kwam er dan ook de vraag naar een abdijbrood en een abdijkaas, maar hoe pak je dat aan?  Dat de monniken in hun abdij eeuwenlang brood en kaas hebben gemaakt staat buiten kijf, maar helaas werd  in één van de ovens waar brood werd gebakken ook het archief van de abdij verbrand, dus recepten hebben we helaas niet gevonden.  En met een fake-recept wilden we ook niet komen. 

 

En dan moet je op zoek naar een abdijbrood en een abdijkaas die de naam waardig zijn en vooral zó lekker dat het succes van het abdijbier herhaald wordt. De zoektocht leidde ons naar plaatselijke initiatieven, maar geen één kon ons garanderen dat ons brood en onze kaas dagelijks in de rekken zou liggen van de supermarkt. We zijn dan ook uitgekomen bij grotere bedrijven, die ons niet alleen topproducten konden leveren, maar dat bovendien konden aan een betaalbare prijs voor de consument en bereid waren om een deel van de opbrengst af te staan aan de abdij. Diverse proefpanels in de Rozenkrans deden de rest en zo kwamen we uit bij twee topproducten.

 

Het Vlierbeek abdijbrood is een rond en gezond meergranenbrood van 600 gram. Het bevat tarwe, rogge, havervlokken, gierst, maïsgries, gerstevlokken, sesamzaad en soja. Het wordt in de supermarkt verkocht voor de prijs van 2,85 euro in een speciaal ontworpen broodzak. Het brood wordt geproduceerd bij Crelem Bakeries in Genk.

 

De Vlierbeek abdijkaas is een halfharde kaas met een krachtige nasmaak, 6 maanden gerijpt en geproduceerd bij Treur Kaas in het Nederlandse Woerden. Dat vraagt misschien een woordje uitleg. Nederland is uiteraard het kaasland bij uitstek, maar er is meer. De Hollanders hadden nog een rekening openstaan in Vlierbeek. In 1572 hebben de troepen van Willem van Oranje, alias Willem de Zwijger, de abdij geplunderd en in brand gestoken. De monniken moesten vluchten en zijn pas 70 jaar later teruggekeerd naar hun abdij. Het hele verhaal lees je in het boek dat bij de opening van het feestjaar gepresenteerd wordt over 900 jaar Abdij van Vlierbeek. In alle geval, met deze kaas zijn de plooien definitief glad gestreken en kijken we uit naar een fijne en vooral smakelijke samenwerking.

 

Brood en kaas zijn te koop in tal van supermarkten in Leuven en omgeving en te degusteren in het abdijcafé In den Rozenkrans en een aantal horecazaken, die ook de Vlierbeek Grand Cru aanbieden. 

 

Per verkocht brood en per verkochte kilo kaas komen er royalties naar de abdij, die zo stilaan volledig gerestaureerd geraakt. Na de inhuldiging van de Pandgang en het Koetshuis in oktober vorig jaar, volgt op zondag 17 november om 12 uur de inhuldiging van het Nieuw Abtskwartier, waar prachtige zalen zijn gerealiseerd, alsook 11 studio’s voor kwetsbare jongeren. Op donderdag 24 oktober om 20 uur komt Mind the Gap en VZW De Wissel naar de abdij voor een info/kennismakingsavond rond het jongerenproject voor het brede publiek. Meer info volgt nog op onze website en Facebookpagina.

 

Enkel de westelijke huizenrij blijft dan nog te restaureren. De talrijke aanwezigheid van kandidaat-gemeenteraadsleden (zie de groepsfoto) bij de lancering van het brood en de kaas en dus met een hart voor Vlierbeek, laat evenwel het beste verhopen voor een snelle stemming over die laatste fase van de restauratie en een snelle uitvoering. Dat is vanuit Vlierbeek bekeken de echte uitdaging voor de volgende coalitie. Er zijn partijen die de Abdij van Vlierbeek uitdrukkelijk in hun programma hebben gezet, waarvoor dank, en de andere zullen het ongetwijfeld nog doen, waarvoor ook dank. 

 

Zo vallen alle stukjes van de puzzel mooi in elkaar op weg naar Vlierbeek 900. Abdijkaas, abdijbrood en abdijbier zullen alvast niet ontbreken op de feesttafel. Laat het je intussen smaken en draag zo bij aan de voltooiing van jouw abdij. Dank alvast! 

 

 

©Foto’s: Dirk Motmans

 

Deel deze pagina