Tijdlijn
1940 - 1945 : De Tweede Wereldoorlog in Vlierbeek
Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Vlierbeek hoeft er geen te zijn van alleen maar ronkende namen zoals een Bernard Law Montgomery of een Otto von Knobelsdorff.
Het verhaal van deze oorlog in Vlierbeek is er eerder één van gewone jongens en mannen zoals een Jan Joostens en een Karel Eeckelaers. Het is er één van alle jongens uit Vlierbeek die gemobiliseerd werden om hun land te verdedigen tegen een oprukkende vijand. Een verhaal van mannen die hun vrouw en kroost probeerden te beschermen en voor hen een schuilplaats zochten in onder meer de kelders van de Abdij van Vlierbeek.
Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Vlierbeek is er één van sterke vrouwen zoals een Elisabeth Alberdingk Thijm en een Bertha Dechamps of van alle vrouwen die tijdens deze woelige jaren hun gezin probeerden te voeden en te troosten tijdens vele bange uren.
Het is dit verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Vlierbeek dat we hier proberen te brengen.
1. De “Schemeroorlog” - Vlierbeek maakt zich klaar voor wat komen zou…
De dreiging van een nieuwe oorlog was ook in Vlierbeek al enkele maanden duidelijk voelbaar. Sinds 26 augustus 1939 immers, werd gestart met de mobilisatie in België. Ook jongens uit Vlierbeek werden opgeroepen. De KW-linie werd in versneld tempo afgewerkt en de toren van de abdijkerk werd omgevormd tot observatiepunt. De kranten stonden bovendien vol tips om kelders om te bouwen tot schuilplaatsen. Vlierbeek bereidde zich voor op wat komen zou… Op de vroege ochtend van 10 mei 1940 zou met de inval van het Duitse leger in België een einde komen aan deze zogenaamde "Schemeroorlog".
Lees hier de volledige reportage.
2. De 18-daagse veldtocht
Op 10 mei 1940, bij het krieken van de dag, viel het Duitse leger België binnen. De Tweede Wereldoorlog was vanaf dan ook voor ons land een feit. De eigenlijke strijd zou van korte duur zijn. Na slechts achttien dagen legde het Belgische leger immers de wapens neer. Onze manschappen, met steun van de Britten en de Fransen, hadden geen verweer tegen de Duitse oorlogsmachine.
Lees hier de volledige reportage.
3. De jaren van Duitse bezetting
Nadat op 28 mei 1940 het Belgische leger de wapens had neergelegd, brak een nieuwe periode aan, een periode van Duitse bezetting die meer dan vier jaar lang zou duren. Het leven in Kessel-Lo en in Vlierbeek hernam, zo goed en zo kwaad het kon… Stilaan ontstond er een nieuw dagelijks leven: het oorlogsleven.
Lees hier de volledige reportage.
4. D-Day
Dinsdag 6 juni 1944, D-Day. De geallieerde troepen landden in Normandië, Operatie Overlord ging van start. Niet meteen om de hoek voor Vlierbeek, maar ook in onze parochie verspreidde het nieuws zich razendsnel. Het onderzoek van de Heemkundige Kring Vlierbeek vzw naar de Tweede Wereldoorlog in Vlierbeek loopt volop. Hou dus zeker onze website veder in de gaten.
5. De bevrijding
Drie maanden na D-Day - op 5 september 1944 - werd Leuven en Vlierbeek bevrijd door de geallieerde troepen. De bevolking ontving de bevrijders met open armen. Vier lange jaren van Duitse bezetting waren voorbij. Hou onze website verder in de gaten voor een uitgebreide reportage.
6. De terreur van de V-Bommen
Na de bevrijding beleefde Vlierbeek opnieuw een "leven met de bommen". Vanuit het Duitse achterland en de nog bezette gebieden bestookten de Duitsers eerst Engeland, maar daarna ook België en Frankrijk met een nieuw soort artillerie: de V-Bommen. Ook in Vlierbeek brak opnieuw een periode aan van angst voor deze nieuwe aanvallen van het Duitse leger. Hou onze website verder in de gaten voor een uitgebreide reportage met onder meer de getuigenis van Jan Joostens - alias de Sloeber - over deze periode in Vlierbeek.
7. Wapenstilstand
Na een periode van vijf jaar capituleerde Duitsland op 8 mei 1945. Ook voor Vlierbeek kwam er die dag een einde aan de gruwel van de Tweede Wereldoorlog.
Omdat je een geschiedkundig onderzoek nooit alleen voert, geven we hier graag de lijst van onze gebruikte bronnen weer.
Graag doen we hierbij ook een oproep aan jou. Kan je ons bijkomende informatie en/of foto’s aanreiken over Vlierbeek (Kessel-Lo) tijdens de Tweede Wereldoorlog? Altijd zeer welkom voor het verdere onderzoek van de Heemkundige Kring Vlierbeek vzw! Je mag ons een mailtje sturen via info@abdijvanvlierbeek.be. We gaan uiteraard vertrouwelijk om met aangeleverde informatie of getuigenissen. Wanneer je verkiest je verhaal of je naam niet te laten opnemen in onze reportage om het zo te delen met het grote publiek dan vormt dat uiteraard geen enkel probleem. Je getuigenis kan echter wel een belangrijke bijdrage betekenen voor ons verdere onderzoek. Aarzel dus niet om even met ons contact op te nemen. Alvast hartelijk dank voor je hulp.
Op onze speurtocht naar de Tweede Wereldoorlog in Vlierbeek ontmoetten we een heleboel intrigerende persoonlijkheden. Allen waren zij op één of andere manier verbonden met het verhaal van deze oorlog in Vlierbeek. We zijn hen zeer dankbaar voor alle verhalen en foto’s die zij ons aanreikten:
- Mevrouw An Billet, achterkleindochter van Frans Nackaerts en Maria Elisabeth Sente.
- De Heer Frans Billet, kleinzoon van Frans Nackaerts en Maria Elisabeth Sente.
- Mevrouw Marika Ceunen van het Stadsarchief Leuven.
- De Heer Marc Carnier van het Rijksarchief Leuven.
- Mevrouw Godelieve Cockx, dochter van Juul Cockx en Lisa Van Looy.
- De Heer Paul Cockx, zoon van Juul Cockx en Lisa Van Looy.
- De Heer Geert Daenen, lid van NCPGR Meensel-Kiezegem-Tienen en www.meensel-kiezegem.be.
- De Heer Robby Devadder.
- De Heer Fons De Vadder, neef van Victor De Vadder, en zijn echtgenote Mevrouw Rosa De Neef.
- Mevrouw Monique Herpelinck van de gemeente Braine-le-Comte (Service Travaux).
- De Heer Luc Joostens, kleinzoon van Antoine Joostens (broer van Jan Joostens).
- De Heer Victor Merckx.
- De Familie Meynckens.
- De Heer Frans Nackaerts, kleinzoon van Frans Nackaerts en Maria Elisabeth Sente.
- De Heer Fabrice Pollet, kleinzoon van Auguste Alfred Catoire.
- De Heer Peter Taghon, auteur van onder meer Mei 1940 – De 18-daagse veldtocht in woord en beeld, Lannoo.
- Mevrouw Lutgarde Timmermans, nicht van Joris Broos.
- De Heer Jan Uyttebroeck, zoon van Leopold Uyttebroeck.
- De Heer Hans Vandeput, kleinzoon van Jan Vandeput en Marie Dechamps en tevens achterkleinzoon van Jef Dechamps – de Suisse – en Rosalia Vandenbosch.
- De Familie Vanderloock en in het bijzonder Mevrouw Annie Vanderloock en Mevrouw Gerda Vanderloock, dochters van Louis Vanderloock.
- De Heer Rik Vandevenne van de Heemkundige Kring Spiere-Helkijn.
- Mevrouw Marleen Van Ermengem, dochter van Emma van Bauwel en kleindochter van Louis van Bauwel en Maria van Bavel.
- Mevrouw Rien Van Meensel, Straathistories Vlierbeek.
- De Heer Walter Van Opstal, beheerder van www.18daagseveldtocht.be. Zijn uitgebreide kennis was van onschatbare waarde voor ons onderzoek naar de gebeurtenissen in Kessel-Lo in mei 1940.
- De Heer Bertram Van Ryckel, kleinzoon van Jan Joostens en Bertha Dechamps.
- De Heer Xavier Verbeeck, schoonzoon van Emma van Bauwel.
- De Heer Jan Vervoort, zoon van Louis Vervoort en kleinzoon van Pieter Vervoort en Clemence Brants.
© Foto KIK-IRPA, Brussel - www.kikirpa.be
© Heemkundige Kring Vlierbeek vzw.