Virtueel bezoek
Boomgaard
Ten oosten van de kloostergebouwen strekt zich de grote tuin met boomgaard van de abdij uit. Hij wordt gedeeltelijk door een bakstenen muur en gedeeltelijk door een brede beek omzoomd.
Zoals bij elke abdij, vormde ook in Vlierbeek de boomgaard eeuwenlang een belangrijk element op de abdijsite. Niet enkel door de talrijke fruitsoorten, maar ook als hooiweide en… als begraafplaats voor de benedictijnenmonniken. Rusten in een boomgaard, als een voorafspiegeling van het Aards Paradijs!
De Vlierbeekse Kerkfabriek sloot in 2008 voor de tuinen en wegen een erfpachtovereenkomst met de stad Leuven. Ondanks een heraanplant van fruitbomen, lag deze historische boomgaard er verwaarloosd bij. Daarom sloegen de Heemkundige Kring Vlierbeek, de Stad Leuven en haar dienst Groenbeheer en de Vlierbeekse Kerkfabriek in 2011 de handen in elkaar om een historisch verantwoorde heraanplant te realiseren. Niet minder dan 33 nieuwe streekgebonden hoogstamfruitbomen werden geplant. Dankzij het engagement van de werkgroep Milieuzorg Op School (MOS) kregen de kinderen van de Vrije Basisschool Vlierbeek een essentiële rol toebedeeld in deze heraanplant. Op vrijdag 2 december 2011 hielpen alle leerlingen mee bij het planten van de bomen.
De werkgroep Wijkboomgaard Vlierbeek neemt sinds 2014 het onderhoud en het oogsten van de fruitbomen (appels, kersen en verschillende bessensoorten) voor zijn rekening. Schapen zorgen voor het natuurlijk onderhoud van de boomgaard en de tuinen en dit op een plek waar in de 18de eeuw een lusthof van de abt met een rusthuisje aangelegd was, geheel door hagen en grachten omgeven. Deze oude taxushaag is inmiddels uitgegroeid tot enkele merkwaardige bomen.
Klik op de foto's om ze te vergroten.
© Heemkundige Kring Vlierbeek vzw